Članek
Sodelovanje Nas Povezuje
Objavljeno Aug 31, 2023

Nepozabno je to leto, ki je popeljalo Slovenijo skozi preizkušnjo, kakršne še ni doživela. Jutri se začenja novo šolsko leto, a tokrat je povsem drugačno. Naša domovina je bila prizadeta katastrofalnih poplav, ki so pustile globok pečat na vseh nas. In čeprav se zdi, da so nas te naravne katastrofe pahnila v temo, so hkrati razsvetlile marsikatero resnico o nas samih, o naši družbi in o tem, kako krhki smo v resnici.

Poplave so nas prebudile iz zaspanega stanja vsakdanjega življenja. Ni pomembno, ali smo bili neposredno prizadeti ali ne, vsi smo čutili posledice. Zavedli smo se, da smo vsi ranljivi, da smo vsi del istega sistema, del iste skupnosti. Meje, ki so nas prej ločevale na "naše" in "vaše," na "leve" in "desne," so izginile v toku vode. Vsi smo se znašli na istem valovanju, ki je nosilo stran vse prejšnje delitve in nesoglasja.


Poplave so nas naučile dragocene lekcije. Naučile so nas, da so pomembne vrednote, kot so solidarnost, sočutje in sodelovanje, še kako žive in pomembne. Ko smo se skupaj borili zoper naravno silo, smo začutili moč, ki izhaja iz združenih moči. Ni več časa za prerekanje o tem, kdo ima prav in kdo ne, kdo je za in kdo proti. Vsi smo na istem čolnu in le skupaj lahko plujemo naprej.


Prišel je trenutek, ko se moramo ozreti naprej, skozi razbito steklo preteklosti, in si priznati, da stare delitve ne služijo več nobenemu namenu. Naša prihodnost je odvisna od tega, ali bomo zmogli stopiti skupaj in pozabiti na stare zamere. Moramo se zavedati, da nas ločevanje na "moje" in "tvoje" le oslablja, medtem ko sodelovanje nas krepi.


Sodelovanje je ključno. Samo s sodelovanjem lahko znova zgradimo mostove med nami. Samo s sodelovanjem lahko obnovimo tisto, kar je bilo uničeno. Samo s sodelovanjem lahko ustvarimo boljšo prihodnost za nas in za naše otroke. To ni čas za egoizem, to je čas za delovanje v dobro skupnosti, za delovanje v dobro vseh nas.


Tako se jutri začenja novo šolsko leto, ki nosi s seboj obljubo spremembe. Ne gre za spremembo le v izobraževalnem sistemu, temveč za spremembo v nas samih, v naših odnosih, v naši družbi. Poplave so nas prizadele, a hkrati so nas združile. In zdaj je naša odgovornost, da to enotnost ohranimo, da jo gojimo in negujemo kot dragocen cvet v naših srcih.

Sodelovanje je odločitev, ki jo sprejmemo vsak dan. Je odločitev, da se odpovemo starim prepričanjem in vzpostavimo nove mostove med nami. Je odločitev, da gledamo naprej, ne nazaj, in gradimo prihodnost, ki jo bomo lahko ponosno zapustili naslednjim generacijam.


Čas je, da stopimo skupaj, ne glede na preteklost, ne glede na razlike, ne glede na to, kdo smo in od kod prihajamo. Stopimo skupaj kot enotna Slovenija, ki se je dvignila iz vodnih viharjev močnejša, bolj enotna in bolj človeška. Naj nas poplave ne opominjajo le na ranljivost, ampak tudi na to, da lahko skupaj premagamo vse ovire. In skupaj bomo ustvarili prihodnost, ki bo svetlejša in boljša za vse.

#NepozabnoJeToLeto #Slovenija #Preizkušnja #NovoŠolskoLeto #PrizadetaDomovina #KatastrofalnePoplave #GlobokPečat #ResnicaO Nas #KrhkiSmo #PoplavePrebudile