Članek

OPERACIJSKI SISTEM MICROSOFT WINDOWS

UMETNA INTELIGENCA PRIHAJA V WINDOWS 11

UMETNA INTELIGENCA REVOLUCIONIRA NAJNOVEJŠI OPERACIJSKI SISTEM MICROSOFT WINDOWS 11

Objavljeno Sep 22, 2023

Komajda štiri mesece po spektakularnem napovedi na konferenci Microsoft Build, kjer je bila predstavljena integracija generativne umetne inteligence v operacijski sistem Windows, bo Microsoft naslednji teden izdal najpomembnejšo posodobitev sistema Windows 11 doslej. Ta posodobitev nosi oznako 22H2 in predstavlja pomemben korak v svetu računalništva podprtega z umetno inteligenco.

Čeprav je bila različica sistema Windows 11 z oznako 22H2 prvotno izdana lani, posodobitev letos označuje "novo dobo", v kateri bo umetna inteligenca prežemala celoten operacijski sistem. Microsoft je to obdobje poimenoval "Microsoft Copilot", ki zajema vse segmente, vključno z operacijskim sistemom, orodji iz paketa Microsoft 365 in celo aplikacijami, kot sta Paint in Photos.


Microsoft Copilot predstavlja "vsakodnevno AI pomoč" za vsakega uporabnika sistema Windows 11. Spremljal bo uporabnikove dejavnosti na računalniku in nudil pomoč pri različnih opravilih, bodisi pri iskanju po spletu, pisanju besedil, odgovarjanju na e-pošto ali urejanju grafik. Ta posodobitev prinaša več kot 150 novih funkcij, kar jo dela najambicioznejšo doslej.


Copilot bo preprosto dostopen uporabnikom na desni strani zaslona. Uporabniki bodo lahko dajali ukaze prek glasu ali vnašali besedilo v naravnem jeziku, aplikacija pa jih bo razumela in izvedla določene naloge ali spreminjala nastavitve operacijskega sistema. Urejanje slik, iskanje po spletu, povzetki besedila in generiranje novih ilustracij ali besedila z jezikovnimi modeli bodo zdaj enostavno dostopni vsem uporabnikom.

Nove funkcije, povezane z umetno inteligenco, bodo dodane tudi aplikacijam, kot sta Paint, Photos, Snipping Tool, Clipchamp in celo Notepad, ki bo samodejno shranjeval odprte dokumente, da se izogne izgubi podatkov. Prav tako bo File Explorer doživel modernizacijo, ki bo olajšala upravljanje dokumentov in zbirk slik ter izboljšala sodelovanje pri dokumentih.

Nova različica aplikacije Windows Backup obljublja poenostavitev varnostnih kopij podatkov, aplikacij in nastavitev ter olajšanje prehoda na novo računalnik, pri čemer ohranja operacijski sistem v prvotnem stanju.

Poleg posodobitve sistema Windows bo tudi iskalnik Bing stopil v "obdobje umetne inteligence". Bing bo podpiral nov sistem za generiranje ilustracij z imenom DALL·E 3, ki je podprt z možnostmi sistema ChatGPT in integracijo sistema Microsoft Designer za napredno obdelavo grafičnih materialov.

S tem razširitvijo orodij za generiranje ilustracij bodo uporabnikom na voljo nove varnostne funkcije pod skupnim imenom "Content Credentials". Sistem bo uporabljal kriptografske metode, da bo vsem slikam, ustvarjenim z Bingom, dodal neviden digitalni podpis, "vodni žig", ki bo označil, da so bile ustvarjene z umetno inteligenco.

Priljubljeni paket pisarniških aplikacij Microsoft 365 bo prav tako doživel spremembe. Microsoft 365 Copilot bo vnesel moč chatbota v aplikacije Word, Excel, PowerPoint, Outlook in Teams, kar bo omogočilo uporabnikom, da dajejo ukaze v naravnem jeziku. Prav tako bo dodan Microsoft 365 Chat, ki bo spremljal uporabnikove dejavnosti v poslovnih aplikacijah in nudil kompleksne odgovore, povezane s dokumenti in poslovnimi e-poštnimi sporočili.

Sistem Designer bo integriran v pisarniške aplikacije, začenši s programom Word, ki bo omogočil generiranje in urejanje ilustracij z uporabo sistema DALL·E 3.

Kalin Dimtchev, direktor Microsoft Adriatic regije, je dejal: "V današnjem svetu ni umetna inteligenca zgolj tehnologija - je preoblikovalna sila, ki posameznikom omogoča, da dosežejo več v vseh vidikih svojega življenja. Za države v regiji Jadranskega morja to pomeni, da morajo ostati korak pred globalnimi inovacijami, in že zdaj lahko vidimo primere gospodarske rasti v mnogih sektorjih, vključno s proizvodnjo, financami in zavarovalništvom. Umetna inteligenca se lahko uporablja za optimizacijo porabe energije in upravljanje naravnimi viri ter tako prispeva k trajnostnemu razvoju v regiji. Umetna inteligenca bo ustvarila tudi nove poslovne priložnosti v tehnološkem sektorju in drugih industrijah, ki izkoriščajo možnosti AI tehnologije.

#22H2 #AIIntegracija #Evropa #FileExplorer #ljubljana #Microsoft365 #MicrosoftBuild #MicrosoftCopilot #Paint #Photos #Svet #Tehnologija #VoiceCommands #Windows11 #Slovenija