Članek

Zaslepljena Slovenija

Ali Se Res Pripravljamo na Digitalni Zaton?
Objavljeno Oct 12, 2023

V časih, ko je digitalizacija ključ do razvoja, preživetja in globalne konkurenčnosti, se oblast v Sloveniji odloča za nerazumljive korake, ki nas peljejo v neenakost, regresijo in tehnološko stagnacijo. Rezultat? Manjšanje vpisnih mest na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani – kotičku, ki bi moral biti zibelka bodočih inženirjev, programerjev in tehničnih maestro, ki bodo pognali našo državo v digitalno prihodnost.

Pa vendar? Priložnost bo odvzeta celi generaciji.

https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/zaradi-ukinitve-financiranja-povecanega-vpisa-bo-na-fakulteti-za-racunalnistvo-50-vpisnih-mest-manj/684530


Prisiljeni smo gledati, kako ministrstvo, brez obzira na krike in opozorila s terena, ignorira potrebe gospodarstva, mladine in družbe kot celote. Prekoračili smo prag, kjer je mogoče ostati tiho, kjer se sme tiho opazovati in kjer je dopustno zamižati na eno oko.
Številke so jasne in neizprosne. Več kot 200 mladih talentov je ostalo pred vrati fakultete zaradi pomanjkanja mest, kljub temu, da je povpraševanje po IT strokovnjakih v Sloveniji na vrhuncu. Omenjeni mladi umi so potencialno motor gospodarske rasti, inovacij in digitalne preobrazbe družbe. In kaj se zgodi?

Njihova priložnost za razvoj in prispevek k napredku Slovenije je brezobzirno zaklenjena.

Četudi ministrstvo razlaga, da univerza razporeja sredstva in vpisna mesta, v resnici vsi vemo, kdo drži vajeti proračunskih omejitev in kdo je na koncu odgovoren za usodo teh mladih. Država, ki ne ceni svojih nadarjenih mladih, je država, ki sabotira svojo prihodnost!


Ista država, ki trdi, da ima načrt za digitalizacijo, ista, ki izraža svojo skrb glede pomanjkanja kvalificiranih kadrov v IT sektorju, je ista, ki sedaj zmanjšuje priložnosti za izobraževanje v teh vitalnih panogah. Kakšna hipokrizija! Kako lahko vlada, ki zatrjuje, da stremi k modernizaciji in digitalizaciji, tako zanika osnovne resnice o potrebah trga dela?


Zmanjšanje financiranja in omejevanje dostopa do izobraževanja v računalništvu ne kaže samo na nezmožnost vladajočih, da bi prepoznali prioritete družbenega in ekonomskega razvoja, ampak tudi na nekakšen zlonameren prezir do mladih, ki želijo prispevati k boljši prihodnosti svoje domovine.


Čas je, da se država preneha igrati z usodami mladih ljudi in z njihovimi priložnostmi. Čas je, da se preneha slepiti glede potreb naše digitalne prihodnosti in začne ukrepati v dobro vseh nas.


Je mogoče, da smo v Sloveniji postali tako zaslepljeni, da zanikamo dejstva, ki so tako jasno izražena skozi naše gospodarstvo in tržne potrebe? Naša država kriči po informatikih, inženirjih in razvijalcih, potrebujemo trojno število kadra, ki ga vzgajamo danes, če želimo slediti globalnemu koraku digitalne dobe. A kljub temu smo priče obratnemu: zmanjševanju vpisnih mest, zmanjševanju priložnosti za mlade in, kar je še huje, zanemarjanju pomena te vitalne industrije.


Zakaj? Ali je to posledica birokratske nevednosti, politične zaslepljenosti ali zgolj zanemarjanje tehnološkega in ekonomskega napredka? Kako smo, kot družba, dosegli točko, kjer tako očitno zanemarjamo enega najpomembnejših vidikov našega prihodnjega razvoja?


Skrbno načrtovanje in vlaganje v izobraževanje, še posebej v tako vitalnih panogah kot je informatika, ni le dobrodošlo, je nujno. Slovenija se mora odločiti, ali bo postala del globalne digitalne prihodnosti ali bo zastarela, v svetu, ki ga poganja tehnologija. Naša zmožnost, da podpiramo in vzgajamo naslednjo generacijo strokovnjakov na področju IT, bo odločilna v naši kolektivni prihodnosti in blaginji.


Pridemo lahko do razsvetljenja in se soočimo s to resnico z odprtimi očmi ter se premaknemo naprej z oblikovanjem politik, ki ne le priznavajo, ampak aktivno podpirajo in investirajo v razvoj naših digitalnih talentov. Ali pa ostanemo v temi, zaslepljeni, in prispevamo k lastnemu tehnološkemu in ekonomskemu zaostanku.


Slovenija zasluži svetlo, inovativno prihodnost, naši mladi pa zaslužijo priložnost, da v polni meri izrazijo svoj potencial. Ne dovolimo, da bi zaslepljenost ali politična neodločnost stala nas, naših otrok in naše države, priložnosti za rast, razvoj in blaginjo v digitalni dobi.

#Slovenija #Digitalizacija #Razvoj #Konkurenčnost #Regresija #Stagnacija #VpisnaMesta #FRI #Inženirji #Programerji #TehničniMaestro