Članek
Onemogočeni in zapostavljeni: Koseze kričijo za pravičnost
Objavljeno Oct 18, 2023

Če ste invalid ali skrbite za invalidno osebo, je mestna oblast Ljubljane za vas imela jasno sporočilo s postavitvijo potopnih količkov v Kosezah:

»Vaše potrebe niso pomembne.«


Koseze, ljubljansko naselje s tradicijo in občutkom skupnosti, se je v zadnjem času soočilo s serijo spornih odločitev mestne oblasti. Najnovejša prigoda, v kateri so potopni količki neposredno onemogočili dostop do pošte za invalidne osebe, je kaplja čez rob v vrču že tako nezadovoljnih prebivalcev.


Naj se vrnemo korak nazaj. Mestna oblast je v svoji neskončni modrosti odločila, da avtomobili v naselja ne sodijo. Zelo pogumna odločitev, se strinjam. Toda kako je bilo s to odločitvijo upoštevano življenje ljudi? Očitno sploh ne. Potopni količki, nameščeni v srce Kosez, so več kot le simbolna ovira. So fizična blokada, ki je preprečila že reševalnemu vozilu, da bi prišlo do pomoči potrebnega.


Prebivalci pravijo, da količki otežujejo dostavo v njihove bloke, obrtniki in dostavljavci pa so prav tako izločeni iz te enačbe. Ampak, počakajte, to še ni vse.

Najbolj ogorčeni so tisti, ki so na invalidskih vozičkih. Osebe, ki se že srečujejo z vsakodnevnimi izzivi, so zdaj prikrajšane za osnovno storitev – dostop do pošte.


Zdaj bi morda pričakovali, da bo imela mestna oblast vsaj obrazložitev ali plan, kako bodo te težave odpravljene. No, izkazalo se je, da je obljubljena rešitev še ena od tistih praznih obljub župana Zorana Jankovića, ki je dejal, da bo treba malce počakati. "Malo počakati" ni rešitev. Je izgovor.


Pravica do dostopa do osnovnih storitev, kot je pošta, ne bi smela biti privilegij. Je temeljna človekova pravica. In ko govorimo o invalidih, govorimo o skupnosti ljudi, ki so že prevečkrat potisnjeni na rob družbe, zapostavljeni in prezrti.

Ali je pravično, da nekdo, ki je morda zaradi vojne, bolezni ali nesreče pristal na vozičku, sedaj ne more prevzeti svoje pošte? Ali je pravično, da nekdo, ki je odvisen od rednih obiskov zdravnikov ali terapevtov, zdaj živi v strahu, da mu zdravstvena pomoč ne bo dostopna, ker reševalno vozilo ne more priti do njega?


Mestna oblast bi morala biti tu, da služi ljudem. Da jim olajša življenje. Da jih podpre. Vendar pa se zdi, da je v Kosezah ravno nasprotno. Mestna oblast je postala sovražnik svojih prebivalcev.


Prebivalci Kosez so jasno izrazili svoje nezadovoljstvo. Toda besede in pritožbe niso dovolj. Potrebujemo takojšnjo odstranitev potopnih količkov, dokler ne najdemo boljše rešitve, ki bo upoštevala potrebe vseh prebivalcev, ne samo pešcev.


Živimo v 21. stoletju, v času tehnoloških inovacij in možnosti. Z malo kreativnosti in empatije lahko najdemo rešitve, ki bodo zadovoljile potrebe vseh. Toda preden to storimo, mora mestna oblast priznati svojo napako in se zavezati, da bo ravnala v najboljšem interesu svojih prebivalcev.


Na koncu dneva je to vprašanje človečnosti in pravičnosti. Ne gre le za potopne količke. Gre za spoštovanje, dostojanstvo in pravico do enakega dostopa.

#LjubljanaAlert #KosezeCommunity #InvalidAccessDenied #ZoranJankovicFail #BasicRightsMatter #InclusiveCityNow #RemoveBollardsNow #EqualAccessForAll #EmpathyAndSolutions #21stCenturyInclusion #Slovenija #ljubljana