Članek
Starost ne sme biti breme

Shod upokojencev, ki razkriva, kako zelo smo kot družba na dnu

Objavljeno Mar 02, 2023

Včeraj sem se udeležil shoda upokojencev in občutki, ki so me preplavili, so težko opisljivi. Preletaval me je srh, ko sem videl, da so morali starejši ljudje, ki so mnogi med njimi telesno in duševno oslabljeni, protestirati v svojih letih.
Kako smo lahko kot družba tako globoko padli, da ne znamo primerno poskrbeti za svoje starejše? Naše družbeno bogastvo ne bi smelo meriti samo po gospodarski rasti in napredku, ampak tudi po tem, kako spoštujemo in skrbimo za naše starejše državljane.


Vemo, da se bo večina nas nekega dne znašla v položaju, ko bomo potrebovali pomoč in podporo. Zato je naša dolžnost, da poskrbimo za dostojno življenje naših upokojencev, ki so svoje življenje posvetili temu, da so ustvarili to, kar imamo danes.Na shodu sem videl ljudi, ki so izgledali izčrpani in brez upanja, ker ne vidijo sprememb v svojem življenju. Vendar pa je bilo hkrati opaziti tudi veliko volje in bojevitosti, ki jo imajo starejši ljudje.

Naši upokojenci se niso vdali, ampak so se borili za svoje pravice in dostojanstvo.

Zato pozivam vsakega posameznika in voditelje v naši družbi, da se zavedajo, da je skrb za naše starejše ljudi nujnost in ne izbira. Ne smemo dopustiti, da naši upokojenci živijo v revščini in se borijo za preživetje.


Čas je, da se zavemo, kako pomembni so naši starejši državljani in da jim zagotovimo vrednostno življenje, ki jim pripada. Čas je, da skupaj delujemo in se borimo za boljšo prihodnost za vse generacije, tudi za naše upokojence.
Naj nam ta shod upokojencev služi kot opomnik, da se naši upokojenci ne borijo samo za svoje pravice, ampak tudi za pravice vseh prihodnjih generacij. Naša skupna odgovornost je, da se zavedamo, da bomo nekega dne tudi mi upokojenci in da si bomo takrat želeli enakega spoštovanja in skrbi.


Kot družba moramo delovati skupaj in se boriti proti staranju, tako da zagotovimo, da imajo naši upokojenci ustrezne storitve in podporo. Poleg tega pa se moramo lotiti tudi širših družbenih sprememb, da bi izboljšali položaj vseh državljanov, ne glede na starost, spol, raso ali druge dejavnike.


Naša družba se lahko meri po tem, kako spoštujemo in skrbimo za svoje starejše državljane. In ta shod upokojencev je bil glasen opomin, da smo kot družba na dnu, če ne znamo primerno poskrbeti za svoje starejše. Toda ne smemo se vdajati obupu. Namesto tega se moramo združiti in delovati skupaj, da bi zagotovili, da bodo naši upokojenci živeli dostojno in polno življenje.


Ko sem videl množico upokojencev, ki so se borili za svoje pravice, sem bil navdihnjen s pogumom in vztrajnostjo. In to je tisto, kar moramo kot družba izkoristiti - upokojenci so nam pokazali, da je možno uresničiti spremembe, če se borimo za to, kar je prav.


Zato se pridružujem pozivom upokojencev, da se kot družba zavzamemo za pravice naših starejših državljanov in skupaj delujemo za boljšo prihodnost. Ne smemo dopustiti, da se naši upokojenci borijo sami. Namesto tega moramo stati ob njihovi strani in se boriti za njihove pravice, da bi zagotovili dostojno življenje vsem državljanom, ne glede na starost.

Zato dragi upokojenci globok poklon v mojem imenu.

#Celje #Evropa #Koper #Kranj #Krško #Maribor #MurskaSobota #NovaGorica #Novomesto #Ptuj #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #Svet #Naslovnica #Novice #Slovenija